12 Maanden Bullet Journal: Tips en Tricks

Vorig jaar ben ik begonnen met een leeg Moleskine notitieboek. Ik begon met het zoeken naar Bullet Journal inspiratie online, omdat ik het eens wilde proberen. Nu, een jaar, drie notitieboeken en een heleboel pennen later kan ik je vertellen dat dit mijn leven compleet heeft veranderd!

Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd over de Bullet Journal, maar ook over mezelf. Gedurende deze tijd heb ik ontzettend veel veranderd aan het boek. Dat vindt ik nou een van de mooiste dingen aan een Bullet Journal: het is zo’n ontzettend flexibel systeem! Je kan zo veel pagina’s veranderen, toevoegen en weghalen als je zelf wilt. Het stelde me in staat om mijn werk, huishouden en studentenleven te organiseren in één notitieboek. Het is zelfs een dagboek voor me geworden! Je kunt hierover meer lezen op de daily spread pagina.

Maar vandaag wil ik je wat tips en tricks geven zodat je je eigen Bullet Journal beter kunt inzetten.

1. Zoeken, Uitvinden en Proberen!

Als je zoekt naar Bullet Journaling op social media, vindt je een heleboel verschillende spreads, pagina’s en spullen. Als je een eigen Bullet Journal wil beginnen is het erg belangrijk om eerst te bedenken wat je er nu eigenlijk in kwijt wil. Waarom zou jij hem nodig hebben?

  • Wil je het simpel houden?
  • Wil je lekker creatief zijn met tekeningen en handlettering?
  • Wil je kleuren toevoegen?
  • Wil je lijntjes hebben om op te schrijven of prefereer je het ‘dotgrid?

Toen ik mijn eerste Moleskine notitieboek kocht had ik hier nog niet over nagedacht. Ik heb het allereerst notitieboek wat ik tegenkwam gekocht en ben begonnen. Grote fout, want ik wist dat ik graag tekeningen wilde gaan maken. En doordat ik geen puntjes had werden al mijn rechte lijnen natuurlijk superscheef! De perfectionist in mij was niet tevreden…Monthly Spread van Planning Routine

Op dezelfde dag heb ik nog een nieuw notitieboek besteld met puntjes: de Leuchtturm1917. Deze was op dat moment perfect, het had puntjes, was lekker licht en de kleuren waren zo leuk! Maar dat papier stoorde me op den duur wel. Ik vond de champagnekleur niet zo mooi en het papier drukt erg snel door.

Dan meer verder zoeken. En toen kwam ik uit bij het boek die ik nu al meer dan 9 maanden met veel plezier gebruik: De Nuuna Graphic L notitieboeken! Prachtig wit en lekker dik papier. Perfect! Moraal van dit verhaal: weet wat je wil en koop het boek wat bij jou past.

2. Bruikbaarheid VS Schoonheid

De pagina in je Bullet Journal moeten functioneel en handig zijn. Mijn tip is dan ook om te beginnen met simpele, functionele spreads. Pas wanneer je hebt uitgevonden wat voor jou werkt kun je gaan werken aan het mooier maken van je notitieboek. Je kan dan lekker gaan tekenen, handletteren en los gaan op exotische layouts! Maar vergeet niet dat de Bullet Journal een organisatiemethode is om jou leven op een rijtje te krijgen: verlies dit niet uit het oog als je begint met het mooier maken van je boek.

3. Inspireer jezelf, Maak het jezelf

Het allereerste wat veel mensen doen als ze willen beginnen met Bullet Journaling is zoeken op social media. Je vindt honderden, duizenden foto’s van lijsten, pagina’s, ideeën en collecties om toe te voegen. Hartstikke leuk natuurlijk en waarschijnlijk wil je ze allemaal uitproberen en maken. Dit is meestal geen goed idee.

Natuurlijk heb je inspiratie nodig van anderen. Je ontdekt nieuwe manieren om je notitieboek in te vullen en er zitten veel goede ideeën tussen! Maar, niet iedere pagina werkt voor iedereen. Je zult uit moeten vinden wat voor jou werkt. Het is goed om af en toe wat nieuws te proberen, maar laat je niet overrompelen door de enorme hoeveel ideeën die je tegenkomt.

Zo ben ik erachter gekomen dat ik de standaard daily spread niet goed genoeg vond. Ik wilde graag bijhouden wat ik had gedaan op een dag en daarom heb ik een dagboek toegevoegd. Dit is slechts een voorbeeld van de aanpassingen die je zou kunnen doen.

4. Kijk Terug op de Afgelopen Maand

Tijdens je Bullet Journal avontuur probeer je allemaal verschillende spreads. Maar neem iedere maand een momentje om terug te kijken op de vorige maand. Werkte de pagina voor jou? Waarom niet? Wat kan er beter? Blijf verbeteren totdat je iets vindt wat helemaal van jou is!

5. Vind de Juiste Spullen

Tombow Brush Pennen

Het is belangrijk om goede spullen te hebben. Je kan niet werken als je geen gereedschap hebt zeg ik weleens. Na mijn eerste maand heb ik verschillende pennen geprobeerd. Ik kwam erachter dat er erg veel kwaliteit verschil zit tussen verschillende merken en prijsklasses. Ik kwam erachter dat de Lamy Vista vulpen erg fijn is op het papier van het Nuuna notitieboek. Als fineliner heb ik nu Muji pennen.

Wil je meer weten over de spullen die ik gebruik? Kijk dan eens op mijn benodigdheden pagina.

Wat zijn jou tips voor Bullet Journaling?

Heb jij nog goede tips? Deel ze in de reacties hieronder!

Tagged with:

2 thoughts on “12 Maanden Bullet Journal: Tips en Tricks”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.