Wat is Bullet Journaling

Veel mensen kennen het wel. Je hebt allerlei systemen om je leven te ordenen: een agenda, een huishoudschema, een dagboek, een verjaardagskalender en allemaal losse post-it briefjes met herinneringen, deadlines en notities. Overal staat wat en het is alles behalve geordend. Maar er is een oplossing…

De Bullet Journal

De Bullet Journal maakt het eerder genoemde geschiedenis, want in deze zelfgemaakte ‘agenda’ kun je alles kwijt. Geen losse notitiebriefjes meer, maar alles overzichtelijk bij elkaar in één Journal!

Een Bullet Journal pas je aan naar je eigen stijl. Je kunt alleen de basis gebruiken voor een simpele stijl, of je kunt je helemaal uitleven met kleur, tekeningen en handlettering! Laat je niet afleiden door de vele creaties en pagina’s die je vind online, want een Bullet Journal is geschikt voor iedereen!

Waarom zou je een Bullet Journal gebruiken?

In een Bullet Journal kun je alles op één plek kwijt. Dus takenlijstjes, herinneringen en de belangrijke dingen om te onthouden staan allemaal bij elkaar. Het idee van een Bullet Journal is dat je per dag je agenda klaarmaakt. Zo heb je altijd genoeg ruimte om je afspraken en taken te noteren. De ene keer zul je meer ruimte gebruiken dan de andere keer, omdat iedere dag er anders uitziet.

Je past de Journal aan naar jou leven. De Bullet Journal van je beste vriendin kan er dus heel anders uitzien dan die van jouw. De Journal zorgt voor rust, omdat je alles wat er in je hoofd zit op kunt schrijven. En het leukste is dat je over een aantal jaar met veel plezier terugleest wat je allemaal hebt meegemaakt.

Een Bullet Journal is heel persoonlijk, gebruik voorbeelden daarom als inspiratie maar volg je hart en creëer je eigen stijl.

Time Tracker in Planning Routine Bullet Journal

Wat heb je nodig?

Met alleen een notitieboek en een pen kun je al beginnen met je eigen Bullet Journal. Een notitieboek met een puntenraster is hiervoor het meest geschikt, dan kun je echt helemaal zelf alles indelen. Je kunt je notitieboek horizontaal en verticaal gebruiken.

Wat verder handig is om te gebruiken zijn een liniaal, een potlood en een gum. Hiermee kun je eerst je pagina’s schetsen voordat je ze met pen vastzet op de pagina. Ook kun je je helemaal uitleven met verschillende soorten pennen, stickers, kleurpotloden en decoratietapes.

Op deze pagina kun je mijn favoriete Bullet Journal benodigdheden vinden. Van de mooiste vulpennen tot aan de hoogste kwaliteit boeken, allemaal op 1 pagina te vinden.

Hoe gebruik je de Bullet Journal?

De basis is heel eenvoudig. Voor een taak zet je een stip (bullet in het Engels), een afspraak krijgt een rondje en een notitie een streepje. Als de taak is afgerond maak je van de stip een kruisje. Zo kun je precies zien wat al is gedaan en wat je die dag nog moet doen. Aan het einde van de dag kun je opschrijven wat je hebt meegemaakt en kun je van je notitieboek ook gelijk een dagboek maken. Daar komt de term ‘journal’ ook vandaan.

De Bullet Journal gebruikt verschillende ‘spreads’ om alles goed te ordenen. Op deze pagina kun je alles vinden over de basis spreads die deel uitmaken van je Bullet Journal.